



ΕΥΔΟΚΙΑ ΧΟΥΝΤΑΛΑ ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΥ
Η Ευδοκία Χουντάλα Δραγουμάνου είναι μια Ελληνίδα καλλιτέχνης που για πάνω από 15 χρόνια ασχολείται με το σχέδιο σε μετάξι. Ενώ σπούδαζε Γαλλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Λυών της Γαλλίας, γνώρισε την τέχνη του σχεδίου σε μετάξι.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έκανε το χόμπι της δουλειά.
Σχεδιάζοντας πάνω στο μετάξι δημιούργησε όμορφους πίνακες από μετάξι με θέματα που απεικονίζουν κυρίως αμφορείς, αγάλματα, ναυτικά θέματα και τοπία της φύσης. Εφάρμοσε τα σχέδιά της σε μεταξωτά ρούχα για ανδρικά και γυναικεία ενδύματα, όπως μεταξωτές γραβάτες, φουλάρια, μπλέιζερ, μπλουζάκια και μεταξωτές φούστες.
Κατόπιν αιτημάτων των πελατών της, άρχισε να σχεδιάζει μεταξωτά ρούχα για το σπίτι, όπως μεταξωτά σετ τραπεζιού, ταπετσαρίες ή μεταξωτά αμπαζούρ. Τα σχέδιά της ποικίλλουν από πολύχρωμα και φλοράλ, μέχρι μοντέρνα και αφηρημένα σχήματα. Ο τόπος που ζει και εργάζεται Το Ναύπλιο, μια παραθαλάσσια πόλη κάπου ανάμεσα στην Επίδαυρο και την Ολυμπία, πλούσια σε παραδόσεις και όμορφο περιβάλλον με ιστορική σημασία, είχε μεγάλη επίδραση πάνω της. Τώρα δημιουργεί σχέδια που εμπνέεται από την ελληνική φύση, τον πολιτισμό και την τέχνη.
Μερικά από τα έργα της περιλαμβάνουν σύμβολα από την αρχαία ελληνική κεραμική, ελληνικά μοτίβα και εικόνες εμπνευσμένα από τη νησιώτικη τέχνη, τη φύση και τα λουλούδια από τοπικά τοπία.
Τα σχέδιά της αποκαλύπτουν το πάθος και τον θαυμασμό της για την ελληνική φύση και τέχνη. Συνδυάζει το κλασικό στυλ με το μοντέρνο με μια κομψή και αριστοκρατική γοητεία.
Ρομαντικά και σικάτα σχέδια που επιδιώκουν να ξεχωρίζουν και να εμπνέουν.
Το πάθος και η φιλοδοξία της για αυτό που κάνει την κρατούν σε συνεχή αναζήτηση της επόμενης έμπνευσής της για να δημιουργήσει σύγχρονα και μοναδικά σχέδια.
Με γνώμονα αυτό έχει συμμετάσχει σε πολλές εμπορικές εκθέσεις στην Ελλάδα, ενώ έχει πραγματοποιήσει μερικές συνεργασίες με διαπιστευμένους φορείς και μουσεία όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα αλλά και το Field Museum του Σικάγο, στο Ιλινόις, και συνεχώς αναζητά νέες ευκαιρίες συνεργασίας.
Για εκείνην, το νόημα του να μπορείς να ζωγραφίζεις από μετάξι και γενικά να εκφράζεσαι μέσα από την τέχνη μπορεί να περιγραφεί με αυτή τη φράση:
‘Την μεν ζωγραφίαν ποίησην σιωπώσαν, την δε ποίησιν ζωγραφίαν λαλούσαν’.
Σιμωνίδης ο Κείος, 556-468 π.Χ.
μετ.: η ζωγραφική είναι η ποίηση της σιωπής όταν η ποίηση είναι ένας πίνακας που μιλάει



